2012 ALPHA AUDIO ARABESQUE MINI

Impressie Crystal Cable Arabesque Mini (Review in Dutch)

By Jaap Veenstra

We hebben hem al een paar keer gezien én gehoord op beurzen (onder meer AV-NU), maar nu hebben we – dankzij Omera Audio – de kans om er even goed voor te zitten en zelf meegebrachte muziek er op af te spelen: de Crystal Cable Arabesque Mini. Een aluminium variant van de gewone Arabesque die uit glas is opgetrokken en ook een stukje groter is. Hoe klinkt zo’n audio én design-statement nu?

We rijden naar het pittoreske pleintje in Vlaardingen. Markt 3, daar zit Omera Audio. We hebben al eerder gezegd dat Ruud Moerman op een erg leuke locatie zit met zijn winkel. Toen we daar na een lekkere lunch afscheid hadden genomen, heeft Ruud beloofd contact met ons op te nemen als hij de Arabesque Mini binnen had. En aangezien geldt: beloofd is beloofd, hebben we een paar dagen geleden een telefoontje van Ruud Moerman gekregen. Of we interessen hebben in een luistersessie met een lekker bakje koffie. Zo’n voorstel slaan we niet snel af!

Toevallig was importeur D&D Audio ook aanwezig op het moment dat we arriveren bij de winkel. Dat komt mooi uit, want nu kan hij de unieke eigenschappen van de Crystal Cable Arabesque Mini mooi even doornemen met ons. Henny Dolleman, eigenaar van D&D Audio, vertelt vol enthousiasme over de unieke vormgeving, die parallelle vlakken voorkomt, de materiaalkeuze (aluminium), minimale interne demping door de slimme vormgeving, de gebruikte units (Scan Speak) en het instelbare filter.

Bloedmooi

Hoe slim de vormgeving ook mag zijn… wij vinden de Arabesque Mini vooral bloedmooi. Het ding kan zo in een museum staan. En wat dat betreft is de naam goed gekozen, want de Arabesque is een bepaalde vorm. Kunst… Echter, de Arabesque is vloeiend en rond… en dat is deze luidspreker niet. Hij is eerder hoekig, maar wel sierlijk. Combineer dat met de zilveren sierranden en glazen voet en je hebt niet alleen een luidspreker in huis, maar ook gewoon een chique verschijning. Wellicht zullen sommige consumenten de imbus-bouten minder fraai vinden, maar wij vinden het wel passend. Het geeft de industriële look wat extra kracht mee. En dat moet ook deels de bedoeling zijn van Crystal Cable. Chique, industrieel, doelgericht, puur en origineel.

Vloeiend en eerlijk

De set-up bij Omera Audio in Vlaardingen. De VTL blijkt een mooie versterker. Hoewel de Audiolab 8200 cd-speler beter kan, presteert hij prima.

Ruud Moerman heeft de Arabesque gecombineerd met een VTL IT-85-versterker (buizen) en een Audiolab 8200 cd-speler. De Arabesque Mini’s zijn gekoppeld met een Explorer-serie luidsprekerkabel van Siltech. Hoewel de cd-speler niet helemaal op niveau van de Crystal-creatie is, blijkt het helemaal geen verkeerde speler. Want wat klinkt dit lekker zeg! Natuurlijk kan het nóg mooier met een high-end cd-speler, maar nu al is zeer goed het gedrag van de Arabesque Mini hoorbaar.

Hoe klinkt deze nieuweling dan? Vloeiend, open, eerlijk en detailrijk zonder onrust of scherpe kantjes. Het enige wat ons opvalt is dat de Mini niet écht diep kan. Als we het houden bij Birdy, Radiohead, Muse of één van onze favoriete nummers van Massive Attack, Paradise Circus, dan is er niets aan de hand. Het is als we Enigma opzetten dat we het dieplaag wat missen. Het is absoluut goed – indrukwekkend zelfs – voor een bookshelf, maar wie een volwaardige vloerstaander gewend is, zal het fundament wat missen.

Wie prima kan leven zonder het dieplaag onder de pak ’em beet 40 Hz, zal smullen van het luchtige beeld. De superstrakke focussering. Het schone midden en het open korrelloze hoog. Mede te danken aan de prachtige Scan Speak units. En het uitstekende filter natuurlijk. Wij hebben wel even +1,5 dB gegeven bij het hoog (die kan -1,5 dB – neutraal of +1,5 dB). Dat geeft toch wat meer lucht. Wellicht niet bij alle ruimtes wenselijk, maar wel in de winkel van Ruud Moerman. Die is toch wat gedempt, zo blijkt bij het luisteren. Het laat ook weer zien dat zo’n instelbaar filter erg goed kan uitpakken!

Mooie terminals en een handig schakelaartje voor het hoogfilter. Wij draaien met +1,5 dB.

Opvallend punt is dat we vrij hard draaien, maar dat we nog uitstekend kunnen praten. Het is te danken aan de rust die de Arabesque Mini brengt. Rust met overtuigingskracht, dynamiek en verfijning. En mede daardoor is de Crystal Cable-luidspreker nooit vervelend aanwezig. Ook met mindere opnames, wat echt een kracht is. We hebben genoeg analytische luidsprekers gehoord die té kritisch zijn. En daardoor muzikaliteit verliezen en het onmogelijk maken om 90 procent van de muziekcollectie te draaien. Zonde natuurlijk.

Conclusie

We blijven het zeggen: wat wordt er toch mooie hifi gemaakt in Nederland… door Nederlanders. Siltech en Crystal Cable zijn weer een voorbeeld van wereldmerken uit eigen land. De Arabesque Mini is wellicht prijzig met 13.000 euro per set, maar de afwerking is subliem en de weergave is van zéér hoog niveau. Luchtig, strak gefocusseerd, detailrijk, schoon en nooit scherp of hard. Het dieplaag missen we, maar dat is inherent aan een kleinere bookshelf. Het kan ook eigenlijk niet natuurkundig gezien. Echter: het is iets om rekening mee te houden. Afgezien daarvan: wat een beauty… op meerdere gebieden.

  Back to overview